Južno dalmatinski otoki

Južno dalmatinski otoki

Nedotaknjena narava, pestra zgodovinska tradicija, ribolov ter oljkarstvo.

Začni raziskovati
POVPRAŠEVANJE

o destinaciji

Otoke južne Dalmacije, kot so Korčula, Mljet, Lastovo in mnogo drugih odlikuje nedotaknjena narava, pestra zgodovinska tradicija, ribolov ter oljkarstvo. Čudovite plaže in zalivi nudijo nepozabna navtična doživetja s pogledom na kamnite naselbine.

Korčula, otok lepih zalivov je znana kot rojstna hiša Marka Pola, enega največjih svetovnih potnikov. Otok ima dolgo tradicijo ladijskega prometa s kamnitim mestnim jedrom, trdnjavami in obzidjem. Do danes se je ohranila tradicionalna viteška igra "Moreška", ki se odvija poleti, kot zaščitnica mesta Korčula v spomin na boj med Turki in kristjani. Otok Korčula je pravo odkritje za športne navdušence in aktivne popotnike. Otok Mljet, na katerem se nahaja nacionalni park, je znan po Velikih jezerih in Malih jezerih. V Velikih jezerih je otok Sv. Marija, kjer so našli ostanke rimske stavbe. Tu se nahaja benediktinski samostan, ki je s svojim stolpom predstavljal obrambni zid mesta. Bujna vegetacija z jezeri je Mljet postavila na zemljevid sveta, kot "zeleni otok" in je tako zaradi svoje veličastne narave znan po vsem svetu. Otok Mljet je privlačen za ljubitelje jam, najbolj znana je Odisejeva jama, do katere lahko pridemo samo z morja. Otok Lastovo je eden od desetih nebesnih vrtov Sredozemlja s seznamom prestižnega svetovnega sklada za divje živali (WWF). Znan je po svoji edinstveni zgodovini piratstva in arhitekturi. Posebnost tega kraja je svojstvena arhitektura hiš z dimniki. Lastovo zaznamuje število 46, saj jo obkroža 46 otočkov, 46 plaž in 46 polj. V okolici morja, otočkov in sten, se odvijajo razne rekreativne dejavnosti, v mestu je pestra kulturna ponudba, kljub temu pa je otok idealen za sprostitev in mirne počitnice.

Otok Korčula

Otok Korčula v Srednji Dalmaciji se razprostira vzporedno z bližnjim kopnim v smeri zahod – vzhod. Dolzina otoka je 46,8 km, povprečna širina je od 5,3 do 7,8 km, površina je od 270 kvadratnih km, tako da je Korčula po velikosti šesti otok na Jadranskem morju. Od polotoka Pelješca ga deli Pelješki kanal, najmanjša razdalja med njima je 1270 m. Otoška obala je dolga 182 km, obala bližnjih otočkov pa nadaljnjih 54 km. Otok je zelo razgiban in bogat s številnimi zalivčki. Severna obala je sorazmerno nizka, lahko dostopna in ima nekaj naravnih, od južnih in vzhodnih vetrov zaščitenih pristanišč: Korčula, Banja, Račišće, Vrbovica, Babina, Prigradica.

Mesto Korčula se nahaja na severovzhodnem koncu otoka Korčula. Mesto je sestavljeno iz starega mestnega jedra na ovalnem polotoku in novejšega dela ob vzhodni in zahodni obali starega mesta. Prvi dokaz o nastanku tega mesta je našel bizantinski zgodovinar in vladar Konstantin Porfirogenet v 10. stoletju, vendar pa ni nobenih ostankov zgradb iz tega obdobja. Obstajajo stene in okraski iz 13. stoletja, ki kažejo, da je bilo mesto obdano z obzidjem. To je bilo v času beneške družine Zorzi. Obstajajo tudi drugi številni zgodovinski spomeniki, ki so dokaz za zanimivo zgodovino mesta. Staro mestno jedro in njene starodavne zgradbe, ozke ulice, katedralo sv. Marka, dom Marca Pola, devet cerkva v središču starega mestnega jedra, obzidje, ki obkroža ves otok, morska vrata in druga zanimiva mesta, so največje zanimivosti kraja. Mesto ima tradicionalne ribiške proslave, kjer lahko uživate v dalmatinski glasbi, lokalni hrani in vrhunskem vinu. Tisti, ki želijo biti zunaj do zgodnjih jutranjih ur, lahko to storijo v barih in nočnih klubih, medtem ko tisti, ki imate raje bolj intimno nastavitev, obiščite eno od restavracij ter uživajte v živi glasbi tradicionalnih dalmatinskih zborov in ne pozabite poskusiti otoške specialitete.

Polotok Pelješac

Polotok Pelješac leži na jugu Hrvaške in je drugi največji hrvaški polotok. Pelješac se razteza čez obalo do rta Lovište. Na slikovitih pobočjih tega polotoka številnih sotesk, lahko opazujemo čudovite ciprese in borove gozdičke. Velik del območja je pokrit z oljčnimi nasadi in vinogradi ter številne nasade lokalnih saditev dreves, kot so fige, pomaranče in mandarine.

Pelješki prebivalci uživajo v lepoti vinogradov, oljčnih nasadov, ribolova in turizma. Najbolj znana turistična destinacija so Ston, Brijest, Trpanj, Viganj v Orebiću.

Orebić - največje mesto na polotoku se nahaja v jugozahodnem delu polotoka ob vznožju hriba Sv. Ilije. Orebić je zibelka kapitanov in mornarjev, katerih bogata tradicija se hrani v Pomorskem muzeju. Mesto ponuja široko paleto turističnih znamenitosti. V zalivu Trstenica se nahaja velika peščena plaža. Ljubitelji samote, boste v okolici našli številne kamnite zalive z majhnimi plažami. Okolica Orebića je primerna za sprehode, pohodništvo in nabiranje zdravilnih zelišč. Tu se ponuja tudi priložnost, da poskusimo ali kupimo domače vino ali Prošek. Poleti Orebić organizira številne festivale, kot so "folklorni večeri", "Noč Peliških jedara", pogosto so organizirani tudi različni koncerti.

Ston – mestece leži na samem začetku polotoka Pelješac. Znan je tudi kot "mesto soli", saj se tu nahaja najdaljši kamniti zid v Evropi (5,5 m). V tem mestu je najpomembnejša dejavnost proizvodnja vina. Od zgodovinskih spomenikov v Stonu si lahko ogledamo cerkev Sv. Mihajla, cerkev Gospe od Lužina, Veliki Kaštio, pisarniški urad Dubrovniške republike, knežev dvor, Napoleonovo cesto in mnoge druge zanimivosti.

Trpanj - lepo mestece leži na severozahodu polotoka Pelješac in je eno od najstarejših naselij na polotoku. Domačini se tu ukvarjajo z ribolovom in turizmom. Trpanj je čudovita turistična destinacija za vse okuse. V poletnih mesecih so na trpanjski rivi organizirane ribiške noči, turnirji v balinanju, koncerti, programi za mlajše občinstvo, oslovske dirke in številni drugi festivali. Kraj je bogat z lepimi plažami, nekatere od najlepših plaž so: "Plaža", "Luka," "Divna", "Duba" in plaža "Jezero".

Viganj - majhno turistično mesto na zahodnem delu polotoka Pelješac, ki se nahaja le 8 km iz Orebića. Za Viganj pravijo, da je sam po sebi botanični vrt bogat s cvetjem in rastlinjem, ki so ga pomorščaki prinesli s svojih potovanj za svoje ljubljene žene. Prebivalstvo se je v preteklosti ukvarjalo s kmetijstvom in ribištvom, v zadnjem času pa predvsem s turizmom. Viganj je bogat s peščenimi plažami in je zelo priljubljen za ljubitelje športa ter aktivnega dopusta, zlasti pa za tiste, ki uživajo v vodnih aktivnostih, kot je surfanje in kitesurfing.

Lokacije destinaciJ

obiščite destinacije z jadrnico glisse

Vse prelepe destinacije si lahko ogledate z našo jadrnico.