Srednje dalmatinski otoki

Srednje dalmatinski otoki

Brač, Šolta, Hvar, Pakleni otoki, Vis

Začni raziskovati
POVPRAŠEVANJE

o destinaciji

Brač, Šolta, Hvar in Vis spadajo v skupino srednje-dalmatinskih otokov, kjer obalna kultura življenja, zgodovina in kulturna dediščina sega že v antično obdobje.

Otok Šolta

Šolta slovi po svojih oljčnih nasadih in pridelkih oljčnega olja, ki je del tradicije tega otoka. Nasadi oljk segajo v starodavno antiko in Grki so tisti, ki so verjetno prinesli prve oljke na Šolto. Tu najdemo oljke starejše od 1000 let. Olive so bile pomemben prehramben vir skozi stoletja. Pridelke so od tu z ladjami vozili v druge kraje po mediteranu. Oljčni nasadi so v lasti lokalnih družin, ki posvečajo svoj čas za negovanju in gojenju oljk ter stiskanju in pridelavi oljčnega olja. Sorta oljk, ki raste na Šolti, so Šoltanka ali Levantinka.

Seveda pa Šolta ni poznana le po oljčnih nasadih. Otok je posejan s pristno dalmatinsko arhitekturo in številnimi zalivi, ki navtikom nudijo zavetje v senci borovih gozdičkov. V obmorskem kraju Maslenica je izgrajeno prestižno ter sodobno pristanišče, ki v sozvočju z mediteransko arhitekturo nudi ne le zavetje navtikom temveč nam ponuja tudi prestižno restavracijo s hotelskimi sobami v obnovljeni srednjeveški utrdbi.

Otok Brač

Po vsem svetu je poznan »Brački kamen«, ki se pridobiva samo iz bračkih kamnolomov, iz katerih so zgradili tudi samostan Blaca, ki se nahaja na južnem delu otoka Brač in veliko razkošnih hiš na svetu, vključno z Belo hišo v Washingtonu.

Bol na Braču je prečudovito, pristno kamnito mestece, ki se nahaja na južni strani otoka in gleda proti otoku Hvar. Tu je tudi svetovno znana prodnata plaža »Zlatni Rat«, ki je ena najbolj znanih destinacij na Jadranu za deskanje in kitesurfing. Bol je tudi pristaniško mestece s privezi za manjša plovila. V kraju so tudi boje za sidrenje.

Otok Hvar

Otok Hvar, najbolj sončen otok na Hrvaškem, je priljubljena destinacija z vsega sveta zaradi svoje pristnosti, ohranjene narave, mirnih zalivov, čistega morja in dobre gastronomske ponudbe ter zabave. Skozi zgodovino so zgradili številne cerkve, palače in vile, ohranili pa so vinogradniško tradicijo, oljkarstvo in polja sivke.

Mesto Hvar, ki se nahaja na južni strani otoka je mestece pristne srednjeveške arhitekture z velikim trgom, pristaniščem tudi za večja plovila in zalivom, kjer se v glavni sezoni sidrajo mnogoštevilna plovila.

Pakleni otoki

Pakleni otoki so bili naseljeni že v rimski dobi, kar pričajo ostanki mnogoštevilnih rimskih najdb. Sestavlja jih približno 20 manjših otočkov, z zelo razvejano kamnito obalo. Ime so dobili po posebni vrsti smole, ki so jo pridobivali na otokih za potrebe ladjedelstva. Največji otok je Sv. Klement, kjer je tudi pristaniška vasica Palmižana z ACI marino tudi za večje jadrnice.

Palmižana je očarljiva vasica, obdana z borovci, takoj ko pa bomo zapustili jadrnico nas bodo obdale čarobne vonjave žajblja, pelina, rožmarina, kamilice, koromača in mnogih drugih aromatičnih sredozemskih rastlin. Po kratkem sprehodu proti vrhu otoka Sv. Klementa, nas pričakajo restavracije z odlično lokalno ponudbo, kjer bomo v objemu vrtov tega prečudovitega neokrnjenega okolja, lahko uživali lokalne specialitete.

Vredno se je tudi podati po ozkih poteh otoka Sv.Klement-a, ki ga lahko v slabi uri prehodimo ter tako najbolje zaužijemo pristne lepote samotnih kotičkov tega bisera jadrana.

Otok Vis

Otok Vis je lep otok v centralnem delu Dalmacije, ki se nahaja 80 Nm od celine. Na otoku sta dve mesti in več kot 10 vasic. Podnebje je sredozemsko, ki pa ima zaradi svoje oddaljenosti od ostalih otokov in celine posebno sredozemsko klimo. Vis je poznan po čudovitih peščenih in prodnatih plažah s številnimi zalivi, ki nudijo oazo miru. Dva glavna središča otoka sta mesta Vis na severnem delu in Komiža na južnem delu otoka.

Vis je poznan tudi po mogočnih palmah in nasadih limon. Le te so tu edinstvene.

Mesto Vis se nahaja na severovzhodni strani otoka v naravno zaščitenem zalivu. Vis je bil ustanovljen s povezovanjem starih naselij Kut in Luka. Na tem otoku lahko najdete številne arheološke ostanke, ki pripovedujejo zgodbe o razvoju mesta. Ogledate si lahko številne starodavne umetnosti, kot je medeninasta glava boginje Artemide, keramične vaze, glavo moškega in ženske, zbirko amfor, ki so bile najdene v morju, pa tudi številne druge. Mesto je prav tako bogato s sodobno kulturno dediščino, kot tudi s številnimi vilami, poletnimi dvorci, palačami in utrdbami. Najbolj dragoceni sakralni spomeniki so predromantična cerkev sv. Juraj (zavetnik mesta Vis), cerkev svete Marije v Podselju in cerkev Gospe od Spilica, ki povezuje Kut in Luko. Čez celotno leto so organizirane številne prireditve, medtem ko je poleti najbolj popularno Viško kulturno poletje, ki ponuja številne koncerte in slavja.

V mestu Vis živi le okoli 2000 prebivalcev, na celotnem otoku pa le okoli 3500. Številni obiskovalci, vključno z izkušenimi navtiki se na Vis redno vračajo. Ta otok je postal sinonim za pobeg iz vsakdanjega vrveža.

Vis je eden od najbolj oddaljenih otokov, za katerega so značilni očarljivi majhni mesti Komiža in mesto Vis s starimi kamnitimi jedri, plažami in borovim zelenjem. V ribiškem muzeju si lahko ogledate tradicionalne lesene čolne, s katerimi so se odpravili na ribolov po oddaljenih destinacijah. Pet navtičnih milj od otoka Visa je otok Biševo z jamo Modra špilja, naravni fenomen, ki ponuja posebno doživetje, kjer lahko ob določeni uri uživamo v prečudoviti turkizni barvi morja. Modro špiljo lahko obiščemo s čolnom, jadrnico pa zasidramo v bližnjem zalivu.

Lokacije destinaciJ

obiščite destinacije z jadrnico glisse

Vse prelepe destinacije si lahko ogledate z našo jadrnico.