Zadar

Zadar

Središče zabave na Jadranu.
Mesto z večstoletno zgodovino in bogato kulturno dediščino.

Začni raziskovati
POVPRAŠEVANJE

o destinaciji

Zadar je mesto z večstoletno zgodovino in bogato kulturno dediščino. Londonski Times ga je razglasil za „središče zabave na Jadranu“. Nahaja se v srcu Jadrana, prometno pa je zelo dobro povezan z okoliškimi mesti.

Zadar je s številnimi evropskimi destinacijami povezan z letališčem, ki se nahaja 8 km od centra mesta. Združitev bogate kulturno-zgodovinske dediščine in zabavnih manifestacij ob vrhunskih kulinaričnih specialitetah in norem nočnem življenju privlači številne obiskovalce iz vsega sveta.

Simbol mesta Zadra in ena izmed najpopularnejših spomeniških zgradb na Hrvaškem je cerkev sv. Donata. Izgrajena je v 9. stoletju na ostankih rimskega foruma, ki so vgrajeni v zidove cerkve. Prostor cerkve se zaradi izjemne akustike uporablja za številne glasbene programe. Cerkev si je možno ogledati vsak dan. Omeniti moramo tudi katedralo Sv. Stošije – največjo cerkev v Dalmaciji. Zvonik cerkve je zgrajen v 15. in 19. stoletju, z njega pa se razprostira prekrasen pogled na Zadar in okolico. Med ostalimi znamenitosti je vredno obiskati cerkev, v kateri se hranijo moči najpopularnejšega zadarskega svetnika – cerkev Sv. Šimeta, ženski benediktinski samostan in cerkev Sv. Marije, cerkev Sv. Frane, mestno obzidje, fošu in palače Grisogono Vovo, Providurovo in Kneževo palačo.

Proizvodnja steklenih predmetov v Zadru sega še v antično obdobje. Edinstveno zbirko z več kot 2000 steklenimi predmeti iz antičnega obdobja si je možno ogledati v Muzeju antičnega stekla. Obiskovalci si lahko ogledajo demonstracijo oblikovanja stekla ali sodelujejo v delavnici za izdelavo nakita iz stekla. V muzeju je možno kupiti tudi repliko antičnega stekla, ki je v akciji Hrvaške turistične skupnosti nagrajen za najboljši spominek.

Najbolj znana mestna ulica Kalelarga je za prebivalce Zadra več kot le ulica – je srce mesta, središče vsakodnevnih druženj, zabave in svečanosti. S sprehodom po Kalelargi se prispe do Foruma, ki se nahaja pred cerkvijo Sv. Donate. Nekoč je bil to mestni trg, na katerem se je odvijalo celotno javno življenje mesta, danes pa je idealno sprehajališče, ki povezuje glavno ulico in rivo. Prebivalci Zadra uživajo v večernem sprehodu po rivi, kjer ob zvokih Morskih orgel uživajo v najlepšem sončnem zahodu, ki kreativno in barvito obrisuje inštalacijo Pozdrav Soncu.

Lokacija destinacijE

obiščite destinacije z jadrnico glisse

Vse prelepe destinacije si lahko ogledate z našo jadrnico.