Šibenik

Šibenik

Najstarejše hrvaško obalno mesto na Jadranu
z zelo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino.

Začni raziskovati
POVPRAŠEVANJE

o destinaciji

Šibenik, kot najstarejše hrvaško obalno mesto na Jadranu, nosi zelo bogato zgodovinsko in kulturno dediščino. Zahvaljujoč svojemu položaju na Jadranskem morju je bil že od nekdaj idealno mesto za življenje.

V 16. stoletju je bilo to celo največje mesto v Dalmaciji po številu prebivalstva. Zato ne preseneča, da ima Šibenik največje staro mestno jedro na Hrvaškem.

Slikovito srednjeveško mesto je obkroženo s 4 trdnjavami, za obzidjem pa vas bodo presenetile številne zelo stare cerkve in šarmantne kamnite ozke ulice na katerih je skupno kar 2.851 stopnic. Samo 5 mest na svetu ima dva UNESCO spomenika. Šibenik je eden izmed njih!

Šibeniška katedrala sv. Jakoba je prava arhitekturna mojstrovina, za katero so potrebovali več 100 let, da so jo dokončali. Gotsko-renesančna lepotica pod zaščito UNESCO, dokončana v 16. stoletju, se ponaša z 32-metrsko kupolo in velja za največjo cerkev na svetu, narejeno v celoti iz kamna – brez kakršnihkoli veziv in lesa. Pričakala vas bo nad širokimi stopnicami ob prihodu v staro mestno jedro in v hipu prevzela s svojo veličastnostjo in čudovito okrašenim pročeljem.

Zelo malo trdnjav je tako slikovitih in elegantnih kot renesančna trdnjava sv. Nikole na vhodu v čudovit kanal sv. Anteja, po katerem je Šibenik povezan z odprtim morjem. Narejena je bila v 16. stoletju za obrambo Šibenika iz morja in je ena od treh ohranjenih tovrstnih trdnjav na Mediteranu. Od tod lahko plujemo pod šibeniškim mostom v notranjost proti reki Krki po kanalu vse do Skradina, ki ima marino in mnogo pristnih barov in restavracij. Od tu lahko obiščemo slapove reke Krke, ki s svojo edinstveno podobo jemljejo dih in nudijo nepozabna doživetja v pristnem okolju neokrnjene narave.

Če se po kanalu sv. Anteja odpravimo proti odprtem morju lahko priplujemo do številnih naseljenih otokov Prvič, Zlarin, Kaprije, Tijat, Krapanj in mnogih drugih, kjer najdemo slikovite kamnite vasice s pristanišči ter uživamo ob lokalni kulinariki in vinih.

Na južnem obrobju mesta Šibenik je kraj Mandalina, kjer je Marina Mandalina, ki je ena lepših modernih marin in sprejema tudi velike jahte. Marina Mandalina je tudi domača luka, kjer ima stalno mesto naša jadrnica Glisse.

Lokacija destinacijE

obiščite destinacije z jadrnico glisse

Vse prelepe destinacije si lahko ogledate z našo jadrnico.