Split

Split

Kulturno in prometno središče Dalmacije.
To je večno mlado mesto, ki živi v počasnem tempu.

Začni raziskovati
POVPRAŠEVANJE

o destinaciji

Split je glavno mestno, kulturno in prometno središče Dalmacije. Mesto Split s svojimi 1700 leti obstoja s številnimi arheološkimi, zgodovinskimi in kulturnimi spomeniki, med katerimi je znamenita Dioklecijanova palača, ki je jedro sedanjega mesta Split, ki spada pod UNESCO-v seznam svetovne dediščine, ima posebno privlačnost in toplino bogastva sodobnega mediteranskega mesta.

Prvi pomemben prebivalec tega mesta je bil Dioklecijan, ki je dal zgraditi znamenito Dioklecijanovo palačo. Poleg Dioklecijanove palače v Splitu, najdemo tu številne zgodovinske spomenike, kot so železna vrata, ki so služila, kot glaven vhod do mesta vse do 17. stoletja. Katedrala Sv. Duje, benediktinski samostan Sv. Evfemija, predromanska cerkev sv. Evfemije, kapela sv. Martina, poznoantična cerkev sv. Teodora pa z mnogimi drugimi zgodovinskimi spomeniki tvorijo veličastno arhitekturo tega zgodovinskega mediteranskega mesta.

V Splitu je veliko lepih plaž, najbolj znana pa so Bačvice (peščena plaža), Žnjan (prodnata plaža), Kaštelet (prodnata plaža), Kašjuni (prodnata plaža), Bene (prodnata plaža), Trstenik (prodnata plaža), Firule plaža) in Ovčice (prodnata plaža).

Split ima bogato kulturno in zabavno življenje zlasti poleti, ko se Split s svojimi trgi, dvorišči in drugimi prizorišči spremeni v veliko prizorišče pod vedrim nebom. Ljubitelji gastronomije lahko uživajo v številnih restavracijah in konobah tega mesta.

Lokacija destinacijE

obiščite destinacije z jadrnico glisse

Vse prelepe destinacije si lahko ogledate z našo jadrnico.