Kornati

Narodni park Kornati

Čudoviti arhipelag sestavljen iz 89 otokov in čeri.

Začni raziskovati
POVPRAŠEVANJE

o destinaciji

Čudoviti arhipelag sestavljen iz 89 otokov in čeri navdušuje vse, ki so ga kdaj obiskali in pa tudi vse tiste, ki so ga občudovali le na fotografijah.

Narodni Park Kornati se nahaja med Šibeniško in Zadrsko riviero. Izjemne naravne lepote tega arhipelaga so zaslužne, da je leta 1980 večji del tega območja zaščiten kot narodni park.

Kornati so raj za navtike in potapljače.

Irski pisec Georg Bernard Shaw je ob eni priložnosti zelo poetski opisal to otočje: „Poslednjega dneva je Bog zaželel okronati svoje delo in je iz solz, zvezd in daha ustvaril Kornate."

Takšen opis so si Kornati prislužili s svojo brezčasno lepoto. To lepoto lahko obiščemo le s plovilom, tako tu dominira navtični turizem. Če do Kornatov priplujemo iz odprtega morja, nam prvo v oči padejo visoke kamnite pečine, kjer globoko morje sega vse do pečin. Najbolj čudovite med njimi segajo od 60 do 80 metrov v višino. Navtiki smo navdušeni nad morski precepi med otoki, kjer se lahko sidramo in uživamo v kopanju v kristalno čistem morju.

Kornati slovijo tudi kot potapljaški raj. Zaradi bogastva podmorskega sveta je ta del Kornatov dodatno zaščiten. Tudi če niste potapljač, boste lahko uživali v prizorih podmorskih bogastev z navadno masko in dihalko.

Na Kornatih je ena marina po imenu Piškera na največjem Kornatskem otoku Kornat ter veliko število majhnih naselbin z restavracijami in lastnimi privezi in bojami za sidranje. Tu lahko uživamo v neokrnjeni naravi in vrhunski morski kulinariki.

Ko stopimo na kopno nekega od kornatskih otokov, se lahko odpravimo na pohod po otoku ter tako prispemo na vrh, od koder lahko uživamo v prekrasnem pogledu na ta čudoviti arhipelag. Po otokih se razprostirajo mnogoštevilni suhozidi. To so kamnite stene, ki so bile ročne grajene brez veziv iz otoškega kamna, da bi označile mejo med posestvi. Če bi sešteli dolžino teh sten, ki se z vrha otoka navpično spuščajo proti obali, bi prišli do skupne dolžine celo okoli 70 kilometrov.

Na otokih se pase drobnica, ki dodatno čara nepozabno romantično doživetje.

Narodni park Kornati je danes večinoma nenaseljen v zimskem času. V času od aprila pa do oktobra, pa najdemo številne majhne kamnite naselbine s privezi in restavracijami, ki služijo navtičnim gostom.

Najzanimivejše sledi nekdanjega življenja na otoku lahko še danes opazujemo na otoku Kornatu, kjer se nahaja bizantinska utrdba Tureta iz 6. stoletja. Ob vznožju otoka je tudi starokrščanska cerkev Gospe od Tarca iz 16. stoletja. Eden zanimivejših dogodkov na otoku je procesija ladjic, ki se prvo nedeljo v juliju z otoka Murterja odpravijo proti cerkvi Gospe od Tarca.

Lokacija destinacijE

obiščite destinacije z jadrnico glisse

Vse prelepe destinacije si lahko ogledate z našo jadrnico.